programma

Programma 1ste kwartaal 2020

Dinsdag 14 januari: “Het laatste nieuws over Parkinson”. Mark Kuijf, neuroloog  MUMC+.

Dinsdag 11 februari: “Bekkenfysiotherapie bij Parkinson”. Floor Caris-Hustinx , bekkenfysiotherapeut bij Centrum voor fysiotherapie & Medische Fitness.

Dinsdag 10 maart: “Bewegen & Parkinson”. Spreker volgt.

Wilt u maandelijks onze uitnodigingen ontvangen? Laat ons dat dan weten door een mail te sturen naar info@parkinsoncafemaastricht.nl. Dan voegen wij uw mailadres toe aan onze adressenlijst.

Programma 2019

Dinsdag 8 januari: Breintraining bij de ziekte van Parkinson”, Vienna Kooijman is onderzoeker bij het MUMC+, zij vertelt u meer over het belang en de positieve effecten van breintraining bij de ziekte van Parkinson.

Dinsdag 19 februari (let op: dit is de 3de dinsdag van de maand):
“Belastingaangifte bij een chronische ziekte”, José Close is belastinginstructeur bij FNV en geeft uitleg over de bijzonderheden van belastingaangifte doen wanneer u chronisch ziek bent.

Dinsdag 12 maart: “Een mix van interessante thema’s”

  • ‘Zelfregietool: praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, Finy Bouwens is vaste bezoeker van ons café en vertelt u meer over haar ervaringen met de zelfregietool. U kunt alvast een kijken nemen op: www.zelfregietool.nl
  • ‘Wolk heupairbag’, Freek Dix geeft uitleg over Wolk is , een heupairbag die zorgt voor een zachte landing als u valt. Meer informatie kunt u lezen op: www.wolkairbag.com
  • ‘Tai chi bij Parkinson’, Joop Smit is ook vaste bezoeker van ons café en docent tai chi. Hij zal vertellen wat Tai chi kan betekenen bij Parkinson en gelijk een aantal bewegingen met u oefenen (voor wie wil).

Dinsdag 9 april: “Acceptatie en andere kopzorgen bij Parkinson”, Ad Nouws is psycholoog en heeft landelijke bekendheid door onder andere zijn boek “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen.” Vanmiddag vertelt hij over acceptatie van de ziekte en niet zichtbare problemen bij Parkinson.

Dinsdag 14 mei“Verbouwen of verhuizen”, Ester Jacobs en Rianne Schoenmakers zijn ergotherapeut, zij zetten de afwegingen tussen uw huis aanpassen of verhuizen op een rijtje.

Dinsdag 11 juni:Parkinsonisme”, Mark Janssen, neuroloog in het MUMC+, geeft meer uitleg over Parkinsonisme. Wat is het en wat zijn de overeenkomsten en verschillen met de ziekte van Parkinson. (Het onderwerp “maag- en darmklachten bij de ziekte van Parkinson” wordt na een later moment verplaatst.)

In de zomermaanden juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten.

Dinsdag 10 september: “Parkinson en dementie”. Annelien Duits, klinisch neuropsycholoog in het MUMC+, bespreekt vanmiddag de relatie tussen dementie en Parkinson.

Dinsdag 8 oktober: “In gesprek over het geven en ontvangen van mantelzorg”. Tanja Goessen is mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg Zuid en gaat vandaag in op dit onderwerp. Wat kunnen de gever en ontvanger van mantelzorg voor elkaar betekenen? In een interview met een mantelzorger zullen belangrijke thema’s aan bod komen zoals veranderende rollen. Daarnaast zal Tanja inzoomen op wat het steunpunt praktisch kan betekenen voor mantelzorgers én hun naaste.

Dinsdag 12 november: “Huisarts en neuroloog; een sterke combinatie bij behandeling van de patiënt met Parkinson”.  Met Thijs Wiertz, huisarts in Bunde, Mark Kuijf, neuroloog MUMC+ en Wim van de Camp, patiënt met Parkinson, bespreken we de verschillende rollen van de huisarts en neuroloog. Hoe kunnen zij elkaar aanvullen en wat bespreek je als patiënt met wie?

Dinsdag 17 december (let op: dit is de 3de dinsdag van de maand): “Kerstborrel”